Фотоволтаици на покривите ще се монтират без инвестиционен проект

        Вече няма да се изисква инвестиционен проект при монтаж на фотоволтаични системи с до 20 киловата (kW) мощност на покривите на сгради. Това предвиждат промени Закона за устройство на територията (ЗУТ), приети на второ четене от парламента.

        Идеята е да се улеснят домакинствата при поставянето на соларни панели на покривите на жилищата при облекчен режим. Те ще бъдат присъединявани бързо към електропреносните мрежи. Бе прието и предложението монтажът на покривни централи на еднофамилни и вилни сгради да става само чрез уведомителен режим към главния архитект на съответната община и към електроразпределителното дружество, след като инсталацията започне да функционира и е присъединена към електропреносната система.

        При санирането на сградите по Плана за възстановяване и устойчивост живеещите в блоковете ще могат да поставят фотоволтаици, като произведената енергия ще покрива нуждите им за общите части на сградите. Този проект се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като кандидатстването по него беше отворено в края на 2022 г.

         През последните години себестойността на енергията от солари се понижи до рекордно ниски нива. Заради сложните процедури обаче до този момент се възползват в България основно големи инвеститори. След влизането в сила и обнародването на промените обаче кръга от потребители ще се разшири доста,  като и най-обикновеното семейство ще може да си инсталира фотоволтаична система без да минава през ненужни и тежки административни процедури.

Сподели публикацията:
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Нуждаете се от правна помощ?

Пишете ни

/

Свържете се с нас

/

Scroll to Top